GreekEnglish (United Kingdom)Française (French)Español (Spanish)Português (Portugal)Italiano (Italian)Български (Bulgarian)Serbian (Latin)

Τριαντάφυλλος Κοτζαμάνης

AkisΠρώτος Μεγάλος Διδάσκαλος της ΚΜΣτΕΤτΕ
Ο Τριαντάφυλλος Κοτζαμάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Το ταξίδι του στην αναζήτηση του φωτός ξεκίνησε στους Ροδόσταυρους και με την μύησή του στον Μικτό Τεκτονισμό στις 28 Φεβρουαρίου 1980. Πέρασε στον βαθμό του Εταίρου στις 15 Μαϊου του ίδιου έτους, και στις 23 Δεκεμβρίου Aνυψώθηκε στον βαθμό του Διδασκάλου.
Γρήγορα έφτασε στον βαθμό το Εκλεκτού Διδασκάλου των Εννέα (9ο).
Η άνοδός του στους ανώτερους βαθμούς και η υπάρχουσα ήδη εσωτερική του παιδεία, γρήγορα τον βοήθησαν να κατανοήσει οτι η αναζήτηση του φωτός και της αλήθειας ήσαν αρκετά μακρυά από τους χώρους που του έδωσαν την πρώτη σπίθα.
Ετσι σιγά-σιγά, ανέδειξε μιά προσωπικότητα που έμελλε να αφήσει τα σημάδια της ανεξίτηλα σε αυτούς που συνέλαβαν έστω και ελάχιστα το μεγαλείο της προσωπικότητάς του και την εσωτερικότητα των επιλογών του.
Από το 1980, ήδη, είχε ξεκινήσει την Μαρτινιστική του δραστηριότητα.
Το 1986, στα πλαίσια της αναζήτησης μυητικών σχολών που θα ανεδείκνυαν το εσωτερικό νόημα του Τεκτονισμού, εξουσιοδοτήθηκε να εγκαταστήσει στην Ελλάδα την Μεγάλη Στοά και το Υπατο Συμβούλιο του Παγκοσμίου Τεκτονικού Τάγματος “HUMANITAS”.
Το 1988, ζητώντας πολύ περισσότερα από τους αδελφούς του και τον εαυτόν του, ιδρύει την Υπάτη Ανατολή των Παραδοσιακών Τύπων.
Το 1989 συνεργαζόμενος με τον Κυρίαρχο Μεγάλο Γενικό Ιεροφάντη του Τύπου Misraim Memphis αδ.·. Sebastiano Caracciolo, εγκατέστησαν στην Ελλάδα τον Αρχαίο και Αρχέγονο Ανατολικό Τύπο Μισραήμ και Μέμφις στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, του οποίου υπήρξε ο πρώτος Εθνικός Μεγάλος Διδάσκαλος - Εθνικός Μεγάλος Ταξιάρχης για την Ελλάδα, απορρίπτοντας οριστικά κάθε έννοια ομαδικής ή μικτής μύησης, και κάθε έννοια μυητικής προσομοίωσης.
Το 2006, υλοποιώντας μία διαχρονική του επιθυμία να ιδρύσει Μεγάλη Στοά με κύριο Τύπο λειτουργίας τον Αρχαίο και Αποδεκτό Σκωτικό Τύπο, η οποία όμως, εν αντιθέσει προς τις ήδη λειτουργούσες στην Ελλάδα, θα διατηρούσε την αυθεντικότητα, παραδοσιακότητα και εσωτερικότητα των πανάρχαιων Τεκτονικών Τυπικών, ίδρυσε 5 Στοές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της Εθνικής Μεγ.·. Στοάς της Ιταλίας (καταγωγή 1805).
Οι Στοές αυτές ανεξαρτητοποιήθηκαν και δημιούργησαν την Κανονική Μεγάλη Στοά των Ελευθέρων Τεκτόνων της Ελλάδας, της οποίας η επίσημη εγκατάσταση έλαβε χώρα στην Ρώμη στις 2 Δεκεμβρίου του 2007, από την Εθν. Μεγ. Στοά της Ιταλίας, με την συνεργασία του Υπάτου Συμβουλίου του Σκωτικού Τύπου για την Ιταλία ο οποίος λειτουργεί υπό την 3η ιστορικά χάρτα Σκωτικού Τύπου του 1805.
Κατά την δραστηριοποίηση του στον Εσωτερισμό συγκρούστηκε πάντοτε με το κατεστημένο του χώρου. Ανέδειξε αξίες που ήσαν λησμονημένες και τάραξε τα νερά σε χώρους που είχε βλαστήσει η αντιμύηση.
Πλήν των Εσωτερικών «σχολών» που ίδρυσε ή διηύθυνε, η ανήσυχη προσωπικότητά του τον οδήγησε στην δημιουργία Εκδοτικού Οίκου από τον οποίο έδωσε λόγο στα σημαντικότερα εσωτερικά κείμενα φωτισμένων συγγραφέων, στην δημιουργία μιάς Ακαδημίας μέσα από την οποία προέβαλε εναλλακτικές μορφές γνώσης και αυτογνωσίας, αλλά κυρίως στην δημιουργία φιλανθρωπικής Οργάνωσης, η οποία, μέσω ειδικά σχεδιασμένων φιλανθρωπικών προγραμμάτων, είναι αφιερωμένη στην βοήθεια των ανθρώπων, κάθε ηλικίας, που πλήττονται από την αρρώστια, την εγκατάλειψη και την φτώχεια, οπουδήποτε πάνω στη Γη, προκειμένου αυτοί να ανακτήσουν την αυτάρκειά τους, την αξιοπρέπεια τους αλλά και την ενότητά τους.
Η φιλανθρωπική του δραστηριότητα κυριάρχησε σε όλη του τη ζωή. Ταξίδεψε πολύ και σε πολλά μέρη για να οργανώσει φιλανθρωπικά προγράμματα. Ασχολήθηκε καθημερινά και προσωπικά με την βοήθεια σε πάσχοντες κάθε είδους. Ο,τιδήποτε έκανε περιβαλλόταν από την απέραντη αγάπη σε κάθε δημιούργημα του Θεού.
Εκδότης, πολύγλωσσος μεταφραστής, αρθρογράφος και προικισμένος ομιλητής & συντονιστής ομαδικών δραστηριοτήτων. Πολυτάλαντη και πολυσχιδής προσωπικότητα, αφιέρωσε την ζωή του στον «ασθενούντα» άνθρωπο και στις μεθόδους «θεραπείας» του. Ταξίδεψε πολύ, σε Δύση και Ανατολή.
Ο Τριαντάφυλλος Κοτζαμάνης μαθήτευσε πρακτικά, στις σημαντικότερες Δυτικές και Ανατολικές μορφές και ατραπούς πνευματικότητας. Πρωτοπόρος στην Ελλάδα, με τις άοκνες προσπάθειές του, με το μεταφραστικό και εκδοτικό του έργο, με την επίσημη εκπροσώπησή τους και με τις οργανωμένες δραστηριότητες - τις δικές του, των συνεργατών και των μαθητών του - έφερε σε ζωντανή λειτουργία, μια πληθώρα μυητικών ατραπών, τις οποίες μέχρι τότε, μόνον σε βιβλιογραφικές αναφορές συναντούσε ο ενδιαφερόμενος στην Ελλάδα. Το έργο του ουσιαστικά, δεν έχει γίνει ακόμη, γνωστό σ’όλη του την έκταση.
Η συνεισφορά του Τριαντάφυλλου Κοτζαμάνη στην εγκαθίδρυση και ανάπτυξη της Μαρτινιστικής Παράδοσης στην Ελλάδα, υπήρξε επίσης, καθοριστική και πρωτοπόρα, αφού αυτός πρώτος έφερε και οργάνωσε στην πράξη τις Μαρτινιστικές Γραμμές, που λειτουργούν ακόμη και σήμερα. 
Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι: Το 1982 ανυψώθηκε σε SII, του «Παραδοσιακού Μαρτινιστικού Τάγματος» (“Traditonal Martinist Order -T.M.O.” του A.M.O.R.C.) και ως επικεφαλής της Ελληνικής Δικαιοδοσίας, πρωτοστάτησε στην ίδρυση και λειτουργία των πρώτων Κύκλων & Επτάδων του Τάγματος αυτού στην Αθήνα, στην Θεσ/νίκη, στα Ιωάννινα και στην Λευκωσία. Στην συνέχεια, το 1987, εργάστηκε εξ ίσου άοκνα και για το «Μαρτινιστικό Τάγμα των Ιπποτών του Χριστού», (“Ordre Martiniste des Chevaliers du Christ-O.M.C.C.”) και ίδρυσε την Ελληνική Μητέρα Στοά του Τάγματος αυτού. 
Τέλος, το 2001 ο Τ.Κ., τοποθετήθηκε επί κεφαλής της Περιφερειακής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας (Αθήνα, Ιωάννινα, Θεσ/νίκη) του «Συναρχικού Μαρτινιστικού Τάγματος», (“Ordre Martiniste & Synarchique - O::: M::: & S:::”).
Τα τελευταία του χρόνια ο Τριαντάφυλλος Κοτζαμάνης, εργάστηκε για την επέκταση της Μαρτινιστικής Ατραπού στην Βαλκανική Χερσόνησο (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία κ.α.).
Τα δέκα τελευταία περίπου χρόνια της ζωής του, αφιερώθηκε στο έργο της σύνθεσης διάφορων πνευματικών ατραπών που αναπτύχθηκαν μέχρι και τον 20 αι., με τον σύγχρονο κόσμο, την καθημερινή πραγματικότητα και τις εξελίξεις της επιστήμης σ’ όλους τους τομείς, με σκοπό την ανάπτυξη μιας πνευματικότητας λαϊκής και καθημερινής. Για την υλοποίηση του σκοπού αυτού, μαζί με τους συνεργάτες του και τους μαθητές του, διοργάνωνε συνθετικά σεμινάρια πνευματικότητας στην Ελλάδα και στην Βαλκανική Χερσόνησο.
Υπήρξε ο εμπνευστής και ο συνιδρυτής πολλών δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στον ίδιο σκοπό, όπως έντυπες εκδόσεις, διαδικτυακά περιοδικά και Φιλανθρωπικές Οργανώσεις με μεγάλη δραστηριότητα.

Διετέλεσε κατά καιρούς:
· Μεγάλος Διδάσκαλος και Υπατος Ταξιάρχης του Παγκοσμίου Τεκτονικού Τάγματος «HUMANITAS» για την Ελλάδα
· Πρόσθετο μέλος του Υπάτου Συμβουλίου του Αρχαίου και Αποδεκτού Σκωτικού Τύπου (Γενεά 1805) της Ιταλίας
· Yπατος Αγνωστος του Τάγματος του Κρίνου και του Αετού.
· Επί κεφαλής της Περιφερειακής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας του «Συναρχικού Μαρτινιστικού Τάγματος»,
· Θεμελιωτής, Μεγάλος Διδάσκαλος και Υπατος Ταξιάρχης της Υπάτης Ανατολής των Παραδοσιακών Τύπων.
· Μεγάλος Γραμματέας -Θησαυροφύλακας του A.M.O.R.C. για την Ελλάδα και την Κύπρο
· Επικεφαλής του C.I.R.C.E.S. για την Ελλάδα.
· Μέλος του Μεγάλου Πριοράτου της Γαλατίας, του Τάγματος της Μύριαμ, της Οργάνωσης των Θηβών και πολλών άλλων Μυητικών Οργανισμών.
· Πρώτος Εθνικός Μεγάλος Διδάσκαλος - Εθνικός Ταξιάρχης του Αρχαίου και Αρχέγονου Ανατολικού Τύπου Μisraim και Memphis.

Ο Τριαντάφυλλος Κοτζαμάνης, ο άοκνος αυτός εργάτης της πνευματικότητας, εγκατέλειψε το σώμα του, μετά από ολιγοήμερη ασθένεια, εν μέσω των δραστηριοτήτων του, στις 16 Δεκεμβρίου 2007.

Οι συνεργάτες και οι μαθητές του σε ολόκληρο τον κόσμο, θα τον θυμούνται πάντοτε, υποσχόμενοι να συνεχίσουν το έργο του.